petak, 14. kolovoza 2009.

Zašto ne čitati... (3)

Danas sam crne volje, te ću vas usrećit jednim iznimno lošim vampirskom horrorom (nije najgori koji sam čitala, jer sam najgorem hvala bogu zaboravila i naslov i pisca).
Naš današnji kandidat je spisateljica koju sam vjerojatno već na razno pljuvala, s pravom ili bez, neka svatko odluči za sebe. Moje posjedovanje tih knjiga je prvenstveno zbog loše informiranosti i mladosti. Bilo je zanimljivo čitati knjige "Sotonizam", "Vile" i sl. koje su se negdje 2003.-2005. masovno izdavale/pojavljivale na policama knjižara; sve dok čovjek ne shvati da su krajnje dosadne i da zapravo nemaju što za reći, a u najgorem slučaju su navedeni podaci plod mašte.
Da prijeđem na stvar, naša današnja knjiga je: Viktoria Faust: Anđeo na mome grobu
Prvo, da vas obradujem jednim citatom:
"Njegove ruke, one svilene, nevjerojatne ruke, putovale su njenom golom kožom. Preko njezina lica, dodirujući joj usne, čineči da trne od toga dodira. Preko njezina vrata, koji je drhtao pulsom i ritmom njezina srca, čineči da trnci prođu njenim leđima, da nestanu u njoj, da traže i pronađu najintimniji dio nje i probude ga, kao što ništa nikada nije, da ga natjeraju da procvjeta. Preko nejnih uzdrhtalih grudi, preko tamnih, krutih kupina njenih bradavica, i bio je opojan taj bol koje su učinile nejgove usne, njegovi zubi zariveni u njih, sišući. I dalje, preko njezina trbuha, preko mišića koji su se ustrašeno trzali poput prestrašenih životinjica pod njegovim dodirom, tjerajući ga da nastavi dalje, dalje. I preko unutrašnje strane njenih bedara, tamo gdje je koža bila najnježnija i najsvilenija, sve do tamnog trokuta rosnih kovrčica, u unutrašnjost vrelog, raspupanog mesa, tamo gdje je vrućina bila grotlo paklenog užitka. (...)" i tako dalje i tako dalje...
Iako bi se ovaj dio, u usporedbi s ostatkom mogao proglasiti čak zanimljivim (nešto se događa), nešto u meni ipak budi sumnju u ljepotu ovakvih opisa.
Knjiga, novela, roman, nazovite kako hoćete, se inače više-manje sastoji od loše kombinacije vampirskih klišeiziranih scena (npr. nepoznati, mladoliki, tajanstveni, muškoliki vampir zavodi nedužne djevice; jedna od njih ili više obvezno umiru ili se pretvaraju u vampire). Radnju sam otprilike zaboravila, znam da na kraju ima nekih leševa, a u prostoru između nešto nesigurnosti, crnih sumnji i nešto malo gore navedene erotike.
I to bi bilo to. Sve u svemu, loše. Nemojte čitati.

Nema komentara:

Objavi komentar